Regelmatig nieuwe artikelen en blogs van de advocaten van Hoogendam Advocaten

Vrijspraak cold case kofferbakmoord Oostvoorne

Bij arrest van 10 november 2022 heeft het gerechtshof te Den Haag de verdachte van de moord op Caroline van Toledo op 3 september 2005 vrijgesproken. De zaak was een cold case en stond in de media bekend als de ‘Oostvoornse kofferbakmoord’. Het Openbaar Ministerie heeft tegen het arrest van het gerechtshof te Den Haag geen cassatie ingesteld. De uitspraak is daarmee onherroepelijk geworden.

Na de gruwelijke moord op 3 september 2005 hebben politie en justitie bijzonder veel onderzoek verricht om de zaak op te lossen. Hoewel politie en justitie in de eerste jaren na de moord meerdere verdachten op het oog hebben, werden deze verdachten verder niet vervolgd. Een oplossing bleef uit.

Na zijn aanhouding in 2017 is de verdachte bijgestaan door Pieter Hoogendam. In hoger beroep hebben Pieter Hoogendam en John Grift de betrouwbaarheid van het DNA-onderzoek én het andere bewijs aan de orde gesteld. Elk bewijs in elke zaak moet namelijk betrouwbaar zijn. Dat geldt zeker voor DNA-onderzoek. De onderzoeker moet aan kunnen tonen dat de gebruikte onderzoeksmethoden betrouwbaar zijn én dat de onderzoeker toestemming had van de Raad voor Accreditatie om de methode op die manier te gebruiken. Dit zijn de vereisten van validatie en accreditatie. In een artikel van het NRC over deze zaak gaat de krant uitvoerig op deze aspecten in.

Na een zeer uitvoerig pleidooi heeft het gerechtshof de verdediging gevolgd en cliënt integraal vrijgesproken. De uitspraak van het gerechtshof is hier te lezen.

 

 

Eerdere blogs en artikelen